Autor Wiadomość
EO
PostWysłany: Czw 17:15, 14 Lut 2008    Temat postu:

Dzięki za przypomnienie, Very Happy chociaż ja jestem właśnie ciekaw Twojego ...technicznego "przepisu" , który miał wynikać z ...ankiety, chyba, że coś ...przegapiłem (to liczę na dalsze wyrozumienie i ewentualną pomoc) Question Rolling Eyes
Administrator
PostWysłany: Czw 11:38, 14 Lut 2008    Temat postu:

Drogi EO!
Pragnę przypomnieć, iż ja zajmuję się tu tylko sprawami technicznymi, z kolei OudeeMann to kolega od kwestii głównie merytorycznych.

Pozdrawiam
Administrator
EO
PostWysłany: Czw 3:08, 14 Lut 2008    Temat postu:

Administrator, bardzo chętnie poznam Twój ...przepis. Wink
Administrator
PostWysłany: Śro 2:51, 13 Lut 2008    Temat postu:

Aplouder!
Podsunąłeś mi pewną myśl. Aby dokładnie wiedzieć o co mi chodzi, zapoznajcie się z ankietą, która za chwilkę będzie wystawiona w powyższym temacie.

Pozdrawiam
Adminstrator
Aplouder
PostWysłany: Śro 2:39, 13 Lut 2008    Temat postu: Najlepszym producentem to jestem ja!!

Witam!!

Powiem szczerze ze najlepszym producentem to jestem ja i kazdy z was!! Laughing Laughing tutaj macie kilka fajnych przepisow a poza tym to fanatycy to stare wygi i chyba wiedza jak zrobic cos takiego: Laughing Laughing

Jogurtowe piankowe:

Składniki:

*

½ torebki galaretki w kolorze czerwonym lub pomarańczowym
*

Image½ torebki galaretki w kolorze zielonym
*

dwa jogurty owocowe o różnym kolorze, każdy o pojemności 300ml
*

2 łyżki żelatyny
*

1 i 3/4 szklanki mleka
*

2 łyżki cukru pudru
*

1 bita śmietana w proszku (typu śnieżka)


Przygotowanie:

Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia. Następnie wyjmujemy i kroimy galaretki nożem w kostkę o dowolnych rozmiarach.

1 szklankę mleka wlewamy do rondla i zagotowujemy razem z cukrem pudrem. Przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w mleku żelatynę. Odstawiamy na bok do ostudzenia. W głębokim naczyniu w ¾ szklanki zimnego mleka ubijamy bitą śmietanę. Do oddzielnego głębokiego naczynia wlewamy jeden jogurt, dodajemy pół porcji mleka z rozpuszczoną żelatyną i miksujemy. Dodajemy pół porcji bitej śmietany i mieszamy delikatnie, ale dokladnie, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę jedną z galaretek (lub po połowie każej), mieszamy delikatnie i całość przekładamy do natłuszczonej masłem tortownicy. Odstawiamy na bok do lekkiego stężenia. W podobny sposób przygotowujemy drugą warstwę z drugiego jogurtu, wykładamy do tortownicy na pierwszą warstwę i całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.


Uwagi: Można przygotować wersję jogurtową nie-piankową, czyli bez bitej śmietany. Przygotowujemy dokładnie tak samo jak wersję piankową pomijając bitą smietanę, przy czym należy użyć nieco więcej jogurtu.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group