Autor |
Wiadomość |
EO |
Wysłany: Czw 17:15, 14 Lut 2008 Temat postu: |
|
Dzięki za przypomnienie, chociaż ja jestem właśnie ciekaw Twojego ...technicznego "przepisu" , który miał wynikać z ...ankiety, chyba, że coś ...przegapiłem (to liczę na dalsze wyrozumienie i ewentualną pomoc) |
|
|
Administrator |
Wysłany: Czw 11:38, 14 Lut 2008 Temat postu: |
|
Drogi EO!
Pragnę przypomnieć, iż ja zajmuję się tu tylko sprawami technicznymi, z kolei OudeeMann to kolega od kwestii głównie merytorycznych.
Pozdrawiam
Administrator |
|
|
EO |
Wysłany: Czw 3:08, 14 Lut 2008 Temat postu: |
|
Administrator, bardzo chętnie poznam Twój ...przepis. |
|
|
Administrator |
Wysłany: Śro 2:51, 13 Lut 2008 Temat postu: |
|
Aplouder!
Podsunąłeś mi pewną myśl. Aby dokładnie wiedzieć o co mi chodzi, zapoznajcie się z ankietą, która za chwilkę będzie wystawiona w powyższym temacie.
Pozdrawiam
Adminstrator |
|
|
Aplouder |
Wysłany: Śro 2:39, 13 Lut 2008 Temat postu: Najlepszym producentem to jestem ja!! |
|
Witam!!
Powiem szczerze ze najlepszym producentem to jestem ja i kazdy z was!! tutaj macie kilka fajnych przepisow a poza tym to fanatycy to stare wygi i chyba wiedza jak zrobic cos takiego:
Jogurtowe piankowe:
Składniki:
*
½ torebki galaretki w kolorze czerwonym lub pomarańczowym
*
Image½ torebki galaretki w kolorze zielonym
*
dwa jogurty owocowe o różnym kolorze, każdy o pojemności 300ml
*
2 łyżki żelatyny
*
1 i 3/4 szklanki mleka
*
2 łyżki cukru pudru
*
1 bita śmietana w proszku (typu śnieżka)
Przygotowanie:
Każdą z galaretek dokładnie rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia. Następnie wyjmujemy i kroimy galaretki nożem w kostkę o dowolnych rozmiarach.
1 szklankę mleka wlewamy do rondla i zagotowujemy razem z cukrem pudrem. Przelewamy do szklanki i rozpuszczamy w mleku żelatynę. Odstawiamy na bok do ostudzenia. W głębokim naczyniu w ¾ szklanki zimnego mleka ubijamy bitą śmietanę. Do oddzielnego głębokiego naczynia wlewamy jeden jogurt, dodajemy pół porcji mleka z rozpuszczoną żelatyną i miksujemy. Dodajemy pół porcji bitej śmietany i mieszamy delikatnie, ale dokladnie, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę jedną z galaretek (lub po połowie każej), mieszamy delikatnie i całość przekładamy do natłuszczonej masłem tortownicy. Odstawiamy na bok do lekkiego stężenia. W podobny sposób przygotowujemy drugą warstwę z drugiego jogurtu, wykładamy do tortownicy na pierwszą warstwę i całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
Uwagi: Można przygotować wersję jogurtową nie-piankową, czyli bez bitej śmietany. Przygotowujemy dokładnie tak samo jak wersję piankową pomijając bitą smietanę, przy czym należy użyć nieco więcej jogurtu. |
|
|